beste lezers,

ik had jullie belooft om foto’s te laten zien van onze woonkamer in kerstsfeer, want mijn stiefmoeder is weer bezig geweest met haar handje vol smaak. Maar helaas is mijn foto toestel zoek (het enige foto toestel) en ik heb geen idee hoe je foto’s van je mobiel op je computer erop moet zetten, nou, je moet iets doen met een kabeltje. Maar ik ben niet verder gekomen dan je mobiel via zo’n kabeltje verbinden aan mijn computer. Dus dat heb ik opgegeven. Maar ik heb iets anders voor jullie! ik laat jullie lekkere kerst hapjes zien!

champions met bacon-cheddar vulling

34aa2c9b-e25e-448d-b616-3db00a74d86a

Ingrediënten

Porties: 8
  • 3 plakjes doorregen spek
  • 8 grote champignons
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel ui, fijngesneden
  • 90 gr cheddar, geraspt

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten

1.
Het spek grillen of in een grote, diepe koekenpan op een middelhoog vuur gelijkmatig bruin laten worden. Van het vuur halen, in stukjes snijden en apart zetten.
2.
De oven vooverwarmen op 200°C/gasstand 6.
3.
De stammen van de paddestoelen snijden. Hoedjes apart houden en de stam fijnsnijden.
4.
In een sauspan op een middelhoog vuur de boter smelten. De fijngesneden stammen en ui onder voortdurend roeren langzaam gaar laten worden. Van het vuur halen.
5.
In een middelgrote kom het mengsel van stam, spek en 2/3 cheddar goed mengen. Het mengsel in de hoedjes scheppen.
6.
15 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de kaas is gesmolten.
7.
De paddestoelen uit de oven halen en met resterende kaas besprenkelen.
bd2ded97-bba3-4a9e-84b9-eca6c6e860f6
crostini met pecorini en tijm

Ingrediënten

Porties: 9
  • 150g geraspte Pecorino Romano kaas
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel gehakte verse tijmblaadjes
  • 1 pakje (200 gr) roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1 baguette

Bereidingswijze

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 5 minuten

1.
Verhit de grill. Snij baguette in plakjes van 1 cm. Leg de plakjes op een bakplaat. Rooster ze onder de grill, 1 minuut per kant, tot beide kanten licht geroosterd zijn.
2.
Meng in een kom de pecorini, knoflook, tijm en roomkaas. Smeer het mengsel op de plakjes baguette. Grill nog eens 3 minuten, tot de kaas is gesmolten.
mini zoete aardappel taartjes
332d661a-4b3b-4db5-9728-a79295833f0b

Ingrediënten

Porties: 24
  • 350g zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 pakje hartige taart deeg
  • 180ml gecondenseerde melk ‘light’
  • het wit van 2 eieren
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 3/4 theelepel kaneelpoeder
  • 1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
  • 4 eetlepels gehalveerde cranberry’s (optioneel)

Bereidingswijze

Voorbereiding: 18 minuten | Bereiding: 10 minuten

1.
Leg de zoete aardappel in een steelpan met net genoeg water om te bedekken. Breng aan de kook en kook ze gaar in ongeveer 5 minuten. Giet af en pureer met een vork of stamper.
2.
verwarm de oven voor op 220 C / gasovenstand 7. Verdeel het deeg in 24 kleine balletjes, bewaar de rest van het deeg voor een ander doel. Druk de balletjes in twee mini muffinbakplaten met elk 12 vormpjes om de taartvormpjes te maken. Zet apart.
3.
Doe de zoete aardappel in een blender of keukenmachine, voeg de gecondenseerde melk, eiwitten, basterdsuiker, bruine suiker, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel toe. Pureer tot een glad geheel. Doe ongeveer 1 lepel van dit mengsel in elk taartvormpje.
4.
Bak dit 10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een prikker in het midden gestoken er schoon uitkomt. Laat in de vorm op een rooster afkoelen. Garneer elk taartje met een halve cranberry voor het serveren.
sushi met gerookte zalm
f5cd2387-8fe3-4c6b-9ca4-7364c3375b5f

Ingrediënten

Porties: 6
  • 400 Japanse sushi rijst
  • 6 el rijstwijnazijn
  • 6 velletjes nori (gedroogd zeewier)
  • 1 avocado – geschild, pit verwijderd en in plakjes gesneden
  • 1 komkommer, geschild en in plakjes gesneden
  • 225 gr gerookte zalm, in lange repen gesneden
  • 2 el wasabi (mierikswortelsaus)

Bereidingswijze

Voorbereiding: 30 minuten

1.
Laat de rijst 4 uur weken. Giet af en kook, samen met 500 ml water, in een rijstkoker gaar. De rijst moet een beetje droog zijn want er wordt later nog wat azijn aan toegevoegd.
2.
Voeg zodra de rijst klaar is, 6 el rijstwijnazijn toe en roer dit door de hete rijst heen. Spreid de rijst op een bord en laat het volledig afkoelen.
3.
Leg 1 blaadje nori op een bamboe sushimatje en verdeel hier een dun laagje rijst overheen. Zorg ervoor dat je aan de boven- en onderrand minimaal 1 centimeter vrijhoudt – zo kan je het rolletje later makkelijker dichtdrukken. Druk de rijst goed aan en smeer hier wat wasabi overheen. Verdeel er wat komkommer, avocado en zalm over maar hou ongeveer 2.5 centimeter bij de onderste rand vrij.
4.
Maak de bovenste rand van de nori een beetje nat en begin aan de onderkant met rollen. Rol de nori met inhoud stevig op (het bamboematje is hierbij erg handig) en snij in 8 gelijke stukken. Serveer meteen en herhaal deze stappen voor eventuele andere rolletjes.
natuurlijk kun je ook de meest simpele dingetjes maken: mini worstenbroodjes, mini appel flapjes en dat soort dingen. ik wens jullie:
MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR AND … SMAKELIJK ETEN

tot de volgende keer!